Pers
September 21, 2021

Wat het Architectenweb over ons schrijft.

Meubels van Ineke Hans en Ton Haas met circulaire potentie

21 september 2021, 16:01

 

door ROBERT MUIS

Sander van Doorn zocht een aanpak om in de productie van kantoormeubels hetgebruik van nieuwe grondstoffen te minimaliseren en het hergebruik temaximaliseren. Zijn onlangs geïntroduceerde merk Circuform start met tweestoelen van de ontwerpers Ton Haas en Ineke Hans.

Met Circuform moeten industrieel ontworpen meubels een circulair leven krijgen.Een eerste introductie betreft een prijswinnend stoelontwerp van Ineke Hans uit2011, dat door dit merk in een aangepaste versie een herintroductie krijgt. Hetresultaat is REX.

Statiegeldstoel
De spuitgietmallen voor het ontwerp van Hans zijn opnieuw vervaardigd voorgerecycled materiaal, legt de onderneming uit. De REX wordt gemaakt uitgerecycled PA6, afkomstig van kantoorstoelonderdelen, visnetten en tapijt,alsook industrieel afval. De stoel kan zelf weer worden gerecycled aan heteinde van zijn levensduur.

Echter: waarom iets recyclen als dat nog niet nodig is. De REX kan, als degebruiker hem om welke reden dan ook wil afdanken, worden ingeleverd bij lokaleCircuform-inleverpunten voor statiegeld van € 20,-. Daarvan zijn er nu tien,verspreid door Nederland. De REX is hiermee de eerste statiegeldstoel, aldusCircuform.

De ingeleverde statiegeldstoelen worden gecontroleerd, schoongemaakt,gerepareerd indien nodig en opnieuw verkocht. Ook dan geld destatiegeldregeling weer. Niet te repareren exemplaren worden versnipperd totgrondstof voor nieuwe productie.

Post-consumer plastic
Een tweede stoel die  Circuform introduceert is de Kwart, een ontwerp van Ton Haas. De stoel wordt volledig gemaakt van post-consumer plasticafval. De vormgeving van het meubel volgt uit een zoektocht naar de balanstussen efficiënt materiaalgebruik, comfort, technische haalbaarheid en prijs,waarbij het resultaat ook nog een visuele identiteit uitstraalt.

Haas modelleert zijn stoelen digitaal, legt hij uit. Zo kan hij de sterkteberekenen en testen, en binnen het vormgevingsconcept de technisch optimalevorm vinden.

“Ik probeer veelal zo te ontwerpen dat er gerecyclede kunststoffen kunnenworden toegepast zonder dat dit leidt tot afnames in sterkte en elasticiteit”,aldus Haas. “De Kwart kent een optimale balans tussen hoeveelheid materiaal enstijfheid.”

Nieuws
Meer artikelen
DWB 2024, Budapest, HU
20th anniversary international exhibition in Kiscell Museum Budapest