Museum
December 15, 2023

Museum de Speelklok, Utrecht, NL

15.12.2023 t/m 08.09.2024

Maak ’t Even

Maak je een exclusief product of wil je juist tegen een lage prijs veel mensen bereiken? Welke materialen kun je gebruiken en zijn ze verkrijgbaar of heel kostbaar? Kun je een ontwerp laten repareren of moet je het meteen vervangen?

Actuele dilemma’s waar de makers van de unieke collectiestukken van Museum Speelklok eeuwen geleden ook al tegenaan liepen! De expositie Maak ’t Even. Muziekmachines & duurzaam design geeft inzicht in de keuzes die de uitvinders van onze historische muziekmachines destijds maakten en waar ontwerpers van nu voor staan. Is de sleutel tot een duurzame toekomst in het verleden te vinden?

Oplossingen in design

Ontwerpers Jelle Mastenbroek, Jesse Howard en Christien Meindertsma gaan in Maak ’t Even met hun werk in dialoog met de historische museumcollectie. Van Jelle Mastenbroek is onder andere de Porcelain Piano te zien, een antiek uitziende kast met piano vol porseleinen borden die muziek kunnen maken. Hij liet zich hiervoor inspireren door instrumenten die je ook in Museum Speelklok ziet. Jesse Howard ontwerpt alledaagse apparaten zoals een mixer en stofzuiger op zo’n manier dat gebruikers ze zelf in een handomdraai kunnen maken en repareren. Van Christien Meindertsma worden delen uit haar onderzoek naar verschillende bewerkingen en toepassingen van schapenwol getoond; die hebben meer met muziekinstrumenten te maken dan je zou denken!

Nieuws
Meer artikelen
DWB 2024, Budapest, HU
20th anniversary international exhibition in Kiscell Museum Budapest