Nieuws
January 2, 2024

Onze nieuwe showroom in fort Honswijk

Het Fort Honswijk, schitterend gelegen aan de rivier de Lek, is een 175 jaar oud cultuurhistorischen landschappelijk icoon. Niet alleen dat, het pand is ook nog eens de plek van onze nieuwe showroom!

De zogenaamde Stelling van Honswijk, iets ten zuiden van Utrecht, vormt het monumentale hart van het meest complete waterlinielandschap van Nederland. Het is ook het oudste torenfort van het grootste rijksmonument van Nederland, de Nieuwe Hollandse Waterlinie die is genomineerd als UNESCO Werelderfgoed.

Al meer dan twee eeuwen zijn de Hollandse Waterlinies een voorbeeld van Nederlands watermanagement, militaire architectuur en landschapsplanning. Een ensemble van verdedigingswerken vormen een lint van 200 kilometer met ruim honderd forten en vijf vestingsteden. Verbonden door ruim duizend militaire en waterbouwkundige objecten: inundatiekanalen, sluizen, dijken en kaden, forten en andere militaire bouwwerken, waar fort Honswijk er een van is. Haar functie? De Franse vijand de doortocht over de Lekdijk te verhinderen. Vanuit het fort werd de sluis bewaakt die als toevoer diende voor het rivierwater waarmee het omliggende gebied onder water kon worden gezet.

Het ingenieuze systeem, een illustratie van Nederlandse inventiviteit in land- en waterbeheersing, is sinds de restauratie in 2023 niet alleen te bewonderen voor rondleidingen en recreatie, maar ook een plek waar historie en eigentijdse bedrijvigheid elkaar vinden. Zo biedt de stichting Fort Honswijk bedrijven zoals Circuform een inspiratievolle zakelijke ontmoetingsplek. De rustige omgeving en mooie natuur, met uitzicht op rivier de Lek, is de perfecte plek voor creativiteit, business en partnerschappen.

Wilt u ons bezoeken? Dat kan! Neem dan contact op: contact

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

By subscribing you agree to with our Privacy Policy.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.